top of page

Market Research Group

Public·10 members
Greyson Rogers
Greyson Rogers

Eroul Cu O Mie De Chipuri Pdf DoÎn această lume obișnuită, gri și dezvrăjită, Joseph Campbell și al său monomit propun o chemare la aventură spre o lume specială, mai bună și mai frumoasă. El dezvăluie cititorilor elixirul care trebuie recuperat și îi îndeamnă să aibă curajul de a deveni eroii propriei lor călătorii. Iar lecția supremă pe care fiecare trebuie să o învețe din această carte este că adevărata călătorie a eroului, poate cea mai frumoasă dintre ele, este chiar viața lui. (Mihai Mănescu, scenarist și producător de film).
Eroul Cu O Mie De Chipuri Pdf DoDacă am înțelege că eroul are o mie de chipuri, probabil că nu am mai fi atât de dezamăgiți că astăzi nu am fost Anakin Skywalker, Harry Potter, Batman sau Kick- Ass. Joseph Campbell, o sursă continuă de inspirație pentru cinefili, a fost un explorator al mitului și al simbolurilor universale, concluzia lui rezumându-se la un singur cuvânt: monomitul, într-o explicație simplistă: orice mit din lumea aceasta s-a creat pe aceleași baze și are același rol, chiar dacă contextul formării lui este diferit.


Totuși, aceste imagini pot fi periculoase, amenințând structura fundamentală de securitate pe care ne-am edificat noi înșine și familiile noastre. De aceea, crizele periculoase ale dezvoltării personale au permisiunea să se manifeste sub privirile protectoare ale unui inițiat experimentat în știința și limbajul special al viselor, care apoi va juca rolul unui mistagog din antichitate sau al unui ghid al sufletelor. Doctorul este maestrul modern al tărâmului mitologic, cunoscătorul tuturor căilor secrete și al cuvintelor de putere. Deci, doctorul este cel care oferă o mână de ajutor eroului în cursa lui spre dezvoltare căci nu vorbim aici despre regi, împărați sau prințese, ci despre eroul modern ce trebuie să treacă de perioada adolescentină, să crească, să se dezvolte emoțional, să iubească, să muncească. Vorbim despre îndelungata cale a eroului pe care fiecare dintre noi o urmează zilnic.


Întotdeauna funcția primară a mitologiei și a riturilor de trecere a fost aceea de a susține simbolurile care poartă spiritul uman mai departe, în contrast cu acele fantezii umane care au tendința de a-l ține legat. Ne aflăm așadar blocați într-o anumită etapă a procesului de maturizare tocmai pentru că ritualurile de trecere nu mai există, axarea pe ceea ce este lumesc este mult prea puternică și împiedică sufletul să acceadă la treptele superioare ale împlinirii. Dar dacă acordăm atenția necesară visului și dacă ajungem la ceea ce numește autorul smerenie, putem încheia ciclul eroului, al formării, al maturizării.


După analiza monomitului și a miturilor de bază, cum ar fi cele ale creației, Campbell însoțește eroul în aventura sa, aventură ce urmează în mod normal tiparul unității nucleare mitice: o separare de lume, o pătrundere într-una din sursele puterii (etapa încercărilor) și o întoarcere care itensifică viața. La întoarcere, eroul este primit cu onoare sau cu dispreț. Iar cum încercările sunt multe de-a lungul unei vieți, fiecare dintre noi are șanse atât pentru dispreț, cât și pentru onoare.


Traducerea in premiera in Romania a uneia dintre cartile esentiale ale lui Joseph Campbell este, fara doar si poate, un eveniment deosebit de important ce nu trebuie trecut cu vederea de catre cei care inca mai iubesc povestile. Eroul cu o mie de chipuri este o carte care a influentat generatii intregi, fie ca vorbim de scriitori, cineasti, muzicieni sau pur si simplu oameni aflati in cautarea unor raspunsuri importante legate de propria lor dezvoltare.


Mari artisti ai secolului XX, precum Bob Dylan, George Lucas, Stanley Kubrick, Jim Morrisson etc. au afirmat fara ezitare ca studiul lui Joseph Campbell i-a influentat decisiv in realizarea operelor lor. Campbell ne arata in cartea sa ca miturile, desi extrem de variate, au de fapt aceeasi structura "genetica". Denumind aceasta structura Monomit , el ne-o explica amanuntit in Eroul cu o mie de chipuri.


"El dezvaluie cititorilor elixirul care trebuie recuperat si ii indeamna sa aiba curajul de a deveni eroii propriei lor calatorii. Iar lectia suprema pe care fiecare trebuie s-o invete din aceasta carte este ca adevarata calatorie a eroului, poate cea mai frumoasa dintre ele, este chiar viata lui."-Mihai Manescu


Studiul clasic transcultural al lui Joseph Campbell despre calatoria eroului a inspirat milioane de oameni si a deschis noi domenii de cercetare si explorare. Este prima lucrare care combina intuitiile spirituale si psihologice ale psihanalizei moderne cu arhetipurile lumii mitologice si creeaza o adevarata harta care permite orientarea pe calea vietii contemporane.


In cele trei decenii de cand am descoperit Eroul cu o mie de chipuri , aceasta carte a continuat sa ma fascineze si sa ma inspire. Joseph Campbell scruteaza prin secole si ne arata ca suntem cu totii conectati la nevoia fundamentala de a asculta povesti si de a ne intelege pe noi insine. Privita ca o carte, este minunat sa o citesti; vazuta ca iluminare in privinta conditiei umane, este o revelatie."-George Lucas, realizatorul filmului Razboiul stelelor


Cuvintele lui Campbell au o greutate extraordinara, nu doar printre savanti, dar si printre numeroasele persoane care gasesc cercetarea cailor mitologice intreprinsa de el relevanta pentru viata lor de azi. [...] Cartea pentru care el este faimos, Eroul cu o mie de chipuri , este o stralucita examinare, prin intermediul vechilor mituri ale eroului, a luptei eterne a omului pentru identitate.-Time


About

Welcome to the group! You can connect with other members, ge...
Group Page: Groups_SingleGroup
bottom of page